Can't reset 'change oil' light??? - Chevy Impala SS Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 6 (permalink) Old 12-24-2012, 04:13 PM Thread Starter
Senior Member
 
Chicagoareabmx's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: Bethlehem,PA
Posts: 1,182
 
Send a message via AIM to Chicagoareabmx
Can't reset 'change oil' light???

Please don't poke too much fun!

My 'Change Oil' light on the dash hasn't come on since I swapped in the T56 back in April, after putting probably 7k on the odometer and 3 oil changes. I'm not sure if it has a programmed mileage interval, or what that might be, but I figured it had been so long that the bulb had just burnt out or something. Battery has also been disconnected a few times in that period.

Just the other day the light came on while driving from Bethlehem PA to Chicago IL, and I can't get it to reset with the gas pedal method like I used to. Key on, engine off, pump the gas pedal 3 times, no reset. KOEO, pump 3 times and hold on the 3rd, no reset.

Am I doing something wrong?

The PCM is flashed with a 95 Fbody T56 tune, if that changes anything?

Does disconnecting the battery reset the light?



Happy Holidays too!

Brian
95 LT1/T56 9C1
Gettin REAL FUN!

Road Course Vids:
http://www.youtube.com/channel/UCPWe...UPeQEew/videos

Last edited by Chicagoareabmx; 12-24-2012 at 04:20 PM.
Chicagoareabmx is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 6 (permalink) Old 12-24-2012, 07:01 PM
Senior Member
 
CRSSDCM's Avatar
 
Join Date: Apr 2003
Location: New York
Posts: 1,900
 
The oil life monitor computer algorithm was developed over the course of many years by several lubrication experts at GM Fuels and Lubes, spearheaded by Doctor Shirley Schwartz who holds the patents (with GM) for the algorithm.

I quote:

"The GM engine oil life monitor counts engine revolutions and accumulates the number for the basis of he oil life calculation. It then adds deterioration factors for operating temperature, start up temperature, soak times, ambient, coolant temperature, etc. There are a LOT of factors that "adjust" or affect the slope of the deterioration but the fundamental deterioration is traced back to the ZDP depletion that is inescapable with engine revolutions. The specific rate of ZDP depletion is readily measurable for any given engine so that is the fundamental item that is first calibrated for the oil life algorithm to tailor it specifically to that engine. You would obviously like to get the oil out of the engine before the ZDP concentration gets so low that it is ineffective at being at the right place at the right time and preventing engine wear so that becomes the long term limit on oil life for that application. The other things that determine oil life such a acid build up, oxidation, petane insuluables such as silicon from dust/dirt, carbon or soot build up from the EGR in blowby, water contamination, fuel contamination, etc. are all modeled by the multipliers or deterioration factors that "adjust" the immediate slope of the line defined by the engine revolution counter as those items can be modeled in other ways and accounted for in the immediate slope of the ZDP depletion line."


Now.......

The F bodies required that you hold the trip reset button for 15 seconds while the key was in the start position.

I dont think removing the battery negative cable for any length of time will reset that light.

1 of the 12,180 since March 1996.

Denise Milani is the hottest female ever created and put on this planet. Case closed.

Quote:
Originally Posted by Got 'Cupcake' Bearings? View Post
Sorry to break it to you but Metal is dead. The 80's ended a long time ago.
"I am Metal and I'll never die. We are Metal and we'll never die." -Ronald James Padovano

Last edited by CRSSDCM; 12-24-2012 at 07:21 PM.
CRSSDCM is offline  
post #3 of 6 (permalink) Old 12-25-2012, 05:24 PM
Senior Member
 
Join Date: Jan 2003
Location: 54911
Posts: 712
 
Bad cluster?

I've got the exact same thing going on with my 92K mile 9C1. The change oil light would reset every time using the conventional method up until the last oil change this past November. It's been on ever since and won't reset. I believe it's a cluster problem since several other things also aren't working. The trip odometer only works below 40 degrees and the temp guage won't work even though the sender and wiring have been replaced.
I was going to swap in a different cluster but don't want to break any of the plastic dash parts in the cold.

Jim

NADACOP is offline  
post #4 of 6 (permalink) Old 12-25-2012, 05:49 PM
Senior Member
 
Join Date: Jun 2002
Location: georgia
Posts: 658
 
TPS sensor bad maybe?

95 RM wagon
96 Caprice B4U
94 Caprice B4U
2000 Dodge Caravan http://www.youtube.com/watch?v=Rdi8EkTGztY
turbochris is offline  
post #5 of 6 (permalink) Old 12-25-2012, 09:52 PM
Senior Member
 
Join Date: Oct 2004
Location: STL, MO
Posts: 3,612
 
[QUOTE=NADACOP;2722043 I believe it's a cluster problem since several other things also aren't working. The trip odometer only works below 40 degrees and the temp guage won't work even though the sender and wiring have been replaced.
I was going to swap in a different cluster but don't want to break any of the plastic dash parts in the cold.

Jim[/QUOTE]

Can't be the cluster. It's just a bulb in the cluster, the PCM controls the light.

+1 on checking TPS.

2005 Pontiac GTO
cletus284 is offline  
post #6 of 6 (permalink) Old 12-26-2012, 03:34 PM Thread Starter
Senior Member
 
Chicagoareabmx's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: Bethlehem,PA
Posts: 1,182
 
Send a message via AIM to Chicagoareabmx
Thanks for the replies guys.

If the TPS was that out of whack, wouldn't it cause all kinds of other fairly noticeable driveability issues?

Maybe I can check it tomorrow if it's a little warmer out, or at least sunny.

What should I be looking for and in what positions?

Brian
95 LT1/T56 9C1
Gettin REAL FUN!

Road Course Vids:
http://www.youtube.com/channel/UCPWe...UPeQEew/videos
Chicagoareabmx is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Chevy Impala SS Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome