Hard start - Chevy Impala SS Forum
Impala SS Forum
Go Back   Chevy Impala SS Forum > 91-96 Impala/B-body > Engine Problems/Maintenance
New User? Register - Forgot Password

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 02-27-2010, 01:22 AM
nightdrive9 nightdrive9 is offline
Member
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 93
nightdrive9 is on a distinguished road
Default Hard start

I have a 96 impala,,

Recently I have noticed the following

I start the car at the afternoon and it starts from the first crank, I drive it for 5-10 min. leave it for an hour or two,, try to start it, can't do it until I keep holding the switch for a while and some time a push on the pedal..

The cars runs and drives smooth,

New fuel filter, new spark plugs wires, new PCV
Spark plugs are 1.5 years old NGK, the fuel pump has a noisy sound since I bought the car 2 yrs ago!

Thinking of performing a pressure test for the fuel pump.

Suggestions ppl please
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 02-27-2010, 01:26 AM
RONSS96's Avatar
RONSS96 RONSS96 is offline
Senior Member
 
Join Date: Apr 2004
Location: San Diego, Calif
Posts: 632
RONSS96 is an unknown quantity at this point
Default

Pull the vac hose off the fuel pressure regulator. If it has any gas residue or a drip of gas the regulator is bad. My 94 wagon had the exact symptoms and a new regulator made it start instantly again. Hope this helps!!!!!
Ron..
__________________
Ron Soucy


American cars from an American car company. Which country do you support?
1996 DCM impala (original owner)
1996 BBB impala
1994 caprice wagon ss clone (sold and missed
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 02-27-2010, 01:41 AM
bigakphilly's Avatar
bigakphilly bigakphilly is offline
Senior Member
 
Join Date: Feb 2010
Location: New Jersey / Philadelphia
Posts: 352
bigakphilly is on a distinguished road
Default

try to check or put a new regulator on the fuel rail...

also it could be quite a few things... you have to do the process of elimination technique...

not starting all the time could be anything from the ignition switch in the steering column to a major ignition problem.
__________________


I never lie because I don't fear anyone. You only lie when you're afraid. John Gotti

www.myspace.com/the_big_ak
www.faceboook.com/bigakphilly
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 02-27-2010, 01:45 PM
nightdrive9 nightdrive9 is offline
Member
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 93
nightdrive9 is on a distinguished road
Default

Checked the regulator and there is no gas residue or a drip of gas.

made a pressure test and got the following:

1- switch on, engine off 51 psi.
2- engine on 45 psi
3- pressing the pedal 50 psi

So I think the fuel pump is working fine and responsive

Changed the Temp sensor and will see !!
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Chevy Impala SS Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 08:07 PM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.
(c) 2007-2014 Impala SS Forum