Chevy Impala SS Forum banner

1 - 4 of 4 Posts

·
Registered
Joined
·
3 Posts
Discussion Starter #1
Hi,

The cruise control in my '96 Caprice Classic LT1 started to "misfire" a while ago. It turns out that a couple of the gears inside the module were worn. So I bought a cheap used similar (not identical) module on eBay and, with the help of this gem - http://www.goldsswagon.com/Cruise/CruiseModuleDisassemble.htm, I rebuilt my original module by replacing the worn out parts.

When I tested the rebuilt module on the highway, I felt it engaging, but it disengaged shortly thereafter. So I realize that some adjustments were needed. My mechanic advised me on adjusting the tension on the cable that's connected to the throttle, but that still didn't solve the problem. So I think there must be something inside the module that requires adjusting, for which I need some help from this forum.

In the link I posted above, the author states the following at the end regarding reassembling the module: "Just remember not to over tighten the little screws and adding a tad of thread lock will be a good thing." Can anyone help me with the "not to over tighten the little screws" part? I have been unable to find any specific instructions on how much to tighten those 4 little screws. Also, to which of the 4 little screws inside the module does this apply? Two hold down the main shaft with the spool gear on it, and the other two hold down the two electromagnets.

Thanks in advance for any advice.

Joseph G
 

·
Registered
Joined
·
6,796 Posts
Complete modules come/go on here for only $20-30. So,I don't know how practical it is to try fixing one.
 

·
Registered
Joined
·
3 Posts
Discussion Starter #3
Complete modules come/go on here for only $20-30. So,I don't know how practical it is to try fixing one.
Thanks for the idea, 1slow96. The thing is that I did that before I found this forum, but only found a module that wasn't electrically compatible with my car. So I just took out the good gears and replaced those that were worn in my original module.

Today I did a little more work on my rebuilt module, adjusting the 4 little screws and also the nylon tape on the spindle. I then took her out on the highway and, viola!, the cruise control worked like a charm.:) Now I need to get some thread lock and apply it to the 4 little screws in the module so they stay in place.

Joseph G.
 

·
Registered
Joined
·
6,796 Posts
Man,did you luck out....
 
1 - 4 of 4 Posts
Top