Chevy Impala SS Forum banner

1 - 9 of 9 Posts
C

·
Guest
Joined
·
0 Posts
Discussion Starter #1
I just got my fried HU back from the shop so I went and installed it. I have a new amp and subs that I hadn't connected before. To give some background, I have 2 speaks and two tweets running off the HU, two 6x9s runnin of an amp, and then two 12" L5s running off another amp.

As soon as I reconnected the battery, everything was playing fine. I fooled around with some settings until I got it sounding better. The bass still wasn't as crisp as I expected. I noticed that as I turned the volume up, the speakers got louder but the bass didn't seem to get much louder. So, I turned down the level on the speaker amp, but the speakers were still playing pretty loud. Then suddenly my subs stopped playing and my 6x9s got really quiet. I looked in the trunk and there was a red light that came on on the sub amp. I noticed the sub amp was really hot. I turned up the level on the speaker amp, and the 6x9s started playing just fine. It was almost like that amp was piggybacking power off of the sub amp before. After like 30 seconds, the sub amp turned back on and the subs started playing normally.

Why is it that the 6x9s got really quiet once the sub amp turned off? Also, I was only playing the system for like 5 minutes, so why did the sub amp overheat? I'd also like to know what I should be doing as far as tuning... what should I do for the HPF/LPF and all the various levels?

I'm also curious about how to wire my subs. I'm told that parallel is the way to go. I wired them in series fashion originally (before I found out less ohms was better ;) ). How should I go about wiring my subs?

Sorry for the long post. Any help is greatly appreciated.
 
G

·
Guest
Joined
·
0 Posts
Discussion Starter #2
well low impenence isn't always better. If your amp is a standard two channel stereo amp and you run your subs parallel 2ohm, you could mess your amp up.

hpf is high pass filter and should be on for your 6x9s. lpf is low pass filter used for subs. You could probably set your 6x9s at around 60hz. Lpf should also be set to around 60hz.
 
C

·
Guest
Joined
·
0 Posts
Discussion Starter #3
The amp for the subs is a mono amp. I already have the speaker amp set on HPF and the mono amp set on LPF. Should the LPF be turned completely down on the speaker amp, and vice versa on the mono amp?

Also, any idea why the mono amp is overheating so quickly?
 
E

·
Guest
Joined
·
0 Posts
Discussion Starter #4
Is your sub amp 1 ohm stale, 2 ohm stable? What ohm load are you running the subs out the box? Is the gain turned all the way up?
 
C

·
Guest
Joined
·
0 Posts
Discussion Starter #5
I don't remember the ohm rating on the amp. The subs can be set up for anywhere from 1-8 ohms. I had the gain all the way up but I turned it down. Where should it be?
 
E

·
Guest
Joined
·
0 Posts
Discussion Starter #6
That could be your 1st problem there, if the ohm load of the speakers is lower than what your amp can handle = overheating and failure...Get us some specs on your stuff and find out what ohm your subs are running.
 
C

·
Guest
Joined
·
0 Posts
Discussion Starter #7
The amp is 2ohm stable and I believe the subs are wired for 8ohms. Where should the gain be set at?
 
1

·
Guest
Joined
·
0 Posts
Discussion Starter #8
use an ohm meter and take a reading of your wiring. 8 ohms should not heat up that fast. Check wiring and also check that the wires on your speakers are not touching. To set your gain turn it all the way down. Turn radio up until you hear your speakers clip (sounds bad) or to the highest you want it to play. Then turn your gain up until the subs start to sound bad back it off just a little from there. The gains are not volume knobs they are used to set the radio to the amp and every one is different that is why knowone can tell you were to set the gain. Hope this helps.
 
1 - 9 of 9 Posts
Top