PS problems - Chevy Impala SS Forum
 9Likes
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 43 (permalink) Old 03-27-2017, 04:32 PM Thread Starter
Senior Member
 
CHILNLO's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: Magic Mtn,SoCal
Posts: 1,353
 
PS problems

Ok almost every morning for the past month my power steering won't budge until I give it a little gas. It will whine for a minute and work perfectly all day long. This ONLY happens in the morning at start up.
I'm thinking maybe an air bubble in the system? Anybody else had this problem?

Sent from my XT1585 using Tapatalk


1996 Chevy Impala SS
Cali-SS
CHILNLO is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 43 (permalink) Old 03-27-2017, 04:43 PM
Senior Member
 
1slow96's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Location: Dayton , Ohio
Posts: 6,722
 
Garage
I'd start by changing fluid at the very least. I use/recommend Red-Line P/S fluid personally. System doesn't hold much,so cost of fluid is reasonable...

Winner 2001 Road Course (prep. class) Detroit,MI
Winner 2006 Drag race (SS class) Indianapolis,IN
Quickest event reaction time .013sec. (final-round)
Class Winner 2014 Charlotte,NC. 2016 NOLA car shows
Winner 2019 Road Course (prep.class) Pittsbugh,PA
1slow96 is online now  
post #3 of 43 (permalink) Old 03-27-2017, 04:52 PM
Senior Member
 
juniorwatson's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Georgetown, TX
Posts: 2,490
 
OP, If you decide to go this route, let me know, as I bought some redline at the time I had my unit rebuilt by Lee P/S. Steve told me that he wouldn't recommend using the stuff on his rebuild, so I didn't use it.

It's taking up shelf space for me so......

Clear Image Tri-Ys & Hi-Flow cats >> 2.5" X-Pipe & Magnaflow Tri-Chambers, Mike Harris 4L60E, Circle-D 2,400 RPM TC, All MOOG FT End & Del-A-Lum bushed MOOG CTRL Arms, Eibach FT & New Stock HT rear springs. Hotchkis Sway Bars & End Links, RAISS, 3.73 Gears in Eaton carrier, Dynoshaft & CIA Loop, BMR Trailing Arms, Braided Brake Hoses, Taylor Spiro-Pro Wires, AutoMeter Water Temp & Oil PSI Gauges, Impala Console. ATE Blue Brake Fluid. Skip White distributor. 20's, Z28 Cluster, Corbeau GTS Seat
juniorwatson is offline  
 
post #4 of 43 (permalink) Old 03-27-2017, 05:11 PM Thread Starter
Senior Member
 
CHILNLO's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: Magic Mtn,SoCal
Posts: 1,353
 
Quote:
Originally Posted by juniorwatson View Post
OP, If you decide to go this route, let me know, as I bought some redline at the time I had my unit rebuilt by Lee P/S. Steve told me that he wouldn't recommend using the stuff on his rebuild, so I didn't use it.

It's taking up shelf space for me so......
What did he recommend?

Sent from my XT1585 using Tapatalk


1996 Chevy Impala SS
Cali-SS
CHILNLO is offline  
post #5 of 43 (permalink) Old 03-27-2017, 06:34 PM
Senior Member
 
1slow96's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Location: Dayton , Ohio
Posts: 6,722
 
Garage
The stuff he sells,most likely. Nothing wrong with Red-Line. Tolerates high temperatures,flows good when cold,and keeps passages clean...
CHILNLO likes this.

Winner 2001 Road Course (prep. class) Detroit,MI
Winner 2006 Drag race (SS class) Indianapolis,IN
Quickest event reaction time .013sec. (final-round)
Class Winner 2014 Charlotte,NC. 2016 NOLA car shows
Winner 2019 Road Course (prep.class) Pittsbugh,PA
1slow96 is online now  
post #6 of 43 (permalink) Old 03-28-2017, 12:17 PM
Senior Member
 
4DoorSS's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Beautiful Chester County, PA
Posts: 7,968
 
Quote:
Originally Posted by CHILNLO View Post
Ok almost every morning for the past month my power steering won't budge until I give it a little gas. It will whine for a minute and work perfectly all day long. This ONLY happens in the morning at start up.
I'm thinking maybe an air bubble in the system? Anybody else had this problem?

Sent from my XT1585 using Tapatalk
did you check to see if the Belt/Pulley isn't slipping? As mentioned, try a Flush first and bleed the system to see what that does and check your tensioner. doubt an air bubble would cause this as that would have probably bleed off already.

You could just have an old Pump that is tired and time to rebuild/replace.

================================================== =============


'95 Caprice SS conversion - Bonny Buckets - 96 Column, Shifter and Console - 3.73 Gear and Herter tune - Z/28 Cluster - Blazer OH Console - Green/Pink bushings - Chromed Impala Wheels - Eibach Springs and Bilstein Shocks - Corvette Engine Dress - the list goes on and still more to do...it never ends.
4DoorSS is offline  
post #7 of 43 (permalink) Old 03-28-2017, 12:26 PM
Senior Member
 
smelonas's Avatar
 
Join Date: Sep 2016
Posts: 566
 
Steve told me to not use synthetic fluid, outside of that he said any power steering fluid is fine.

I would use the ACDelco brand power steering fluid honestly. Using valvoline PS fluid and I have been having problems trying to get my steering to be quiet and silky smooth like it was when I had Royal Purple in it, BEFORE the rebuild.

If your old pump goes out, have it rebuilt by LEE. I would add a cooler too. I have a thread on that.

In your case, I would go get a 2 or 3 quarts of power steering fluid, then bleed bleed bleed. Cant really bleed enough honestly.

I think my gear needs to be rebuilt as well now so maybe thats my problem. Or maybe I ruined the pump by boiling the fluid 3 days after I reinstalled the pump. Its costing me way to much money at this point. Hence why I recommend to you to install a cooler..
CHILNLO likes this.

94 RMSB 170K Sat 5 years, ran for 1 of those then remained untouched for 4. Sat because it was slapped by a deer and the owners didnt want to fix it for whatever reason.
Mods, all the free good ones.
Future? Probably pull engine, reseal it, and run it a lot more. Looking to get 250k out of it. PRAYING for 300k.
smelonas is offline  
post #8 of 43 (permalink) Old 03-28-2017, 12:26 PM Thread Starter
Senior Member
 
CHILNLO's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: Magic Mtn,SoCal
Posts: 1,353
 
No belt/pulley is good as well as the tensioner. I have replaced the PS pump before because it was hard turning and only felt smooth when pressing down on the gas. This time around it's only at the first start up. I daily drive mine so when I go for lunch or go home from work there is no problems.
But what would be a good way to flush out ALL the fluid?

Sent from my XT1585 using Tapatalk


1996 Chevy Impala SS
Cali-SS
CHILNLO is offline  
post #9 of 43 (permalink) Old 03-28-2017, 12:30 PM Thread Starter
Senior Member
 
CHILNLO's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: Magic Mtn,SoCal
Posts: 1,353
 
Quote:
Originally Posted by smelonas View Post
Steve told me to not use synthetic fluid, outside of that he said any power steering fluid is fine.

I would use the ACDelco brand power steering fluid honestly. Using valvoline PS fluid and I have been having problems trying to get my steering to be quiet and silky smooth like it was when I had Royal Purple in it, BEFORE the rebuild.

If your old pump goes out, have it rebuilt by LEE. I would add a cooler too. I have a thread on that.

In your case, I would go get a 2 or 3 quarts of power steering fluid, then bleed bleed bleed. Cant really bleed enough honestly.

I think my gear needs to be rebuilt as well now so maybe thats my problem. Or maybe I ruined the pump by boiling the fluid 3 days after I reinstalled the pump. Its costing me way to much money at this point. Hence why I recommend to you to install a cooler..
Yes if it does go out I'll definitely go to Lee's since I live in the same city as their shop. By the way what's the link to your thread?

Sent from my XT1585 using Tapatalk


1996 Chevy Impala SS
Cali-SS
CHILNLO is offline  
post #10 of 43 (permalink) Old 03-28-2017, 12:39 PM
Senior Member
 
smelonas's Avatar
 
Join Date: Sep 2016
Posts: 566
 
Quote:
Originally Posted by CHILNLO View Post
Yes if it does go out I'll definitely go to Lee's since I live in the same city as their shop. By the way what's the link to your thread?

Sent from my XT1585 using Tapatalk
https://www.impalassforum.com/vBullet...ing-sizes.html

Here is the circle jerk that was... I didnt go into much detail about the install... I need to post up finished pics to that thread so that its 'complete'. That was a trying time for me last year.

94 RMSB 170K Sat 5 years, ran for 1 of those then remained untouched for 4. Sat because it was slapped by a deer and the owners didnt want to fix it for whatever reason.
Mods, all the free good ones.
Future? Probably pull engine, reseal it, and run it a lot more. Looking to get 250k out of it. PRAYING for 300k.
smelonas is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Chevy Impala SS Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome