Chevy Impala SS Forum banner

Regeneracja korpusu zaworu i pompy 4L60E

8.4K views 28 replies 5 participants last post by  sherlock9c1  
#1 · (Edited)
Drodzy członkowie ISSF, w końcu mam wystarczająco dużo narzędzi, doświadczenia i pewności siebie, aby zaoferować usługi regeneracji korpusu zaworów i pompy 4L60E w bardzo ograniczonym zakresie.

Image

Prawdopodobnie po moich postach na tym forum możesz stwierdzić, że pracuję nad 4L60E jako hobby od około 20 lat. Wkrótce po zakupie moich pierwszych B-bodies w 2003 roku, tego lata skończyłem z dwoma uszkodzonymi 4L60E i uczyłem się w warsztacie, aby dowiedzieć się, jak je regenerować. Zwróć uwagę, że to było trzy lata przed YouTube; jedynymi rzeczami dostępnymi dla majsterkowicza były instrukcje ATSG, katalog TransGo i uprzejmi konstruktorzy skrzyń biegów.

Rok później myślałem, że wiem wszystko i potrafię dość szybko zregenerować 4L60E, ale szczerze mówiąc, byłem dość naiwny i istniało wiele niewiadomych w całej branży. Dzięki znaczącym badaniom i rozwojowi firmy Sonnax, TransGo i innych, kluczowe przyczyny awarii 4L60E są obecnie dobrze zrozumiałe. Po zbudowaniu sześciu 4L60E od 2018 roku i zainwestowaniu setek w odpowiedni sprzęt do testowania i regeneracji, jestem teraz przekonany, że zużycie korpusu zaworów (powodujące niewystarczające ciśnienie w linii) jest główną przyczyną awarii pakietu sprzęgła 3-4.

Image

Jako dowód na to, latem 2023 roku zregenerowałem korpus zaworów w moim złotym kombi z przebiegiem 155 tys. km na standardowym LT1 i niezregenerowanej 4L60E, a następnie brałem udział w wyścigach na dystansie ponad 300 mil (WOT 3000-5500 obr./min ciągłe) i nadal jeździ idealnie. Przejechałem nim 9000 mil w ciągu roku, w którym go posiadam, jeżdżąc nim codziennie, i po prostu jeździ i zmienia biegi idealnie. Pojechałem nim do Topeka, KS na zawody 2023 ISSCA nats, przejechałem pełne 20 minut KAŻDEJ sesji, a następnie pojechałem do domu. Tej jesieni mój syn i ja przejechaliśmy nim pełne 25-minutowe sesje przez dwa dni na Barber Motorsports Park. Potem pojechaliśmy do domu.

Image

Wyjmowanie i ponowne instalowanie korpusu zaworów nie jest dla początkujących, ale jeśli jesteś osobą zorientowaną mechanicznie, chętną do nauki i ubrudzenia sobie rąk, a także odłożysz regenerację skrzyni biegów na później (lub zlecisz regenerację tych części podczas regeneracji reszty), może to przynieść ci korzyści. Jedną rzeczą, którą ZAWSZE robię, jest wymiana zaworu regulacji sprzęgła konwertera momentu obrotowego (TCC) na ponadwymiarowy zawór Sonnax 77754-04k z tuleją, który trwale rozwiązuje problem zużycia zaworu blokady w 4L60E z '95 roku. Jest to najlepsze rozwiązanie i pozwala PCM nadal kontrolować tempo załączania, dzięki czemu możesz sprawić, że blokada będzie tak płynna lub tak mocna, jak chcesz.
Image

#2 · (Edited)
To nie jest firma i nie planuję, żeby kiedykolwiek nią była. Ale jeśli przebudowujesz lub ulepszasz swój własny 4L60E, szybko przekonasz się, że znalezienie rozsądnie wycenionego, przebudowanego korpusu zaworowego, który ma rzeczywistą listę tego, co zostało w nim zrobione, jest niemożliwe. I żadnych odczytów wycieków przed/po. Z frustracji kupiłem wszystkie niezbędne narzędzia i uczyłem się na kilku skrzyniach biegów, które zrobiłem dla siebie i lokalnych chłopaków. Ale dla majsterkowicza, który robi tylko własne, to nie jest wykonalne. Teraz jest sposób.

Jestem wyposażony w przebudowę korpusów zaworowych 4L60E, 4L65E i 4L70E z lat 93-2008 z dowolnego pojazdu wyposażonego w te elementy.

Cena to 400 $ plus wysyłka (i 100 $ za rdzeń, jeśli odeślesz swój później). Dodaj 50 $ za naprawy i modyfikacje płyty dystansowej.
  1. Kupujący płaci za wysyłkę korpusu zaworowego w obie strony (koszt kupującego TBD, według stawek pirateship.com)
  2. Zawiera wszystkie zwykłe części Sonnax (patrz następny post) i wszystko, czego potrzebujesz do ponownej instalacji korpusu zaworowego (uszczelka miski olejowej, filtr, uszczelka korpusu zaworowego itp.).
  3. Dodatkowe części za dodatkową opłatą, w razie potrzeby (patrz następny post)
  4. Z przyjemnością uwzględnię niestandardowe części lub, jeśli już kupiłeś części, użyję twoich.
  5. Mogę naprawić i zmodyfikować twoją płytę dystansową za dodatkowe 50 $.
Jeśli chcesz zminimalizować przestoje, mam ograniczoną liczbę rdzeni '96 na stanie. Mogę wysłać Ci przebudowany i odeślesz swój. Opłata za rdzeń wynosi 100 $, w pełni zwrotna w ciągu 30 dni, zakładając, że nie wymaga dodatkowej pracy. W przeciwnym razie mogę obrócić Twój w ciągu 36 godzin.

Znajduję się w Huntsville, Alabama, USA. Aby uzyskać więcej informacji, najedź kursorem na moją nazwę użytkownika, kliknij "rozpocznij konwersację" i wyślij mi wiadomość.

#3 · (Edited)
Szczegółowa lista standardowych części:
  1. Zestaw zaworu regulatora TCC PWM Sonnax 77754-04K. - Trwale naprawia kody P1870 i drżenie TCC
  2. Zaślepki końcowe z uszczelką O-ring Sonnax 77964-08K (potrzebne dwie)
  3. Zawory nadużycia Sonnax 77754-35K, sprężyny i mocniejsze zaślepki (potrzebne dwie)
  4. Cztery kulki kontrolne z tworzywa sztucznego (torlon) do kluczowych miejsc (zainstaluję ponownie wszystkie kulki kontrolne z transjelem)
  5. Dla korpusów zaworów '94-95, zmodyfikuj zawór ręczny, aby usunąć wadę konstrukcyjną wstecznego biegu, eliminując awarię wstecznego.
  6. Zawór sekwencyjny 4-3 o dużych rozmiarach: Sonnax 77964-04K
Dołączone części montażowe:
  1. Nowe uszczelki korpusu zaworu
  2. Nowe ekrany filtracyjne w płycie separatora
  3. Nowy filtr (głębokość standardowa lub ciężarówki (+$5))
  4. Nowa uszczelka miski olejowej.
Opcjonalne części odliczane od opłaty za rdzeń:
  1. Zawór akumulatora: Sonnax 77777M-K 50 USD zainstalowany (są rzadko potrzebne)
  2. Zawór AFL: 77754-09K 65 USD zainstalowany (są rzadko potrzebne)
Części, które musisz kupić i zainstalować (lub mogę dostarczyć - napisz do mnie na PW, aby uzyskać szczegółowe informacje): (preferowani sprzedawcy: Summit Racing, Jegs lub Rock Auto)
  1. Zawór regulatora ciśnienia TransGo, numer części 4L60E-PR (NIE kupuj OS oversize; wymaga to rozwiertaka i demontażu pompy w celu instalacji)
  2. Zawór doładowania Sonnax 4L60E-LB1 lub zawór doładowania Transgo 0,500"
  3. Zdecydowanie zalecane: Nowy solenoid EPC GM lub Borg Warner (konstrukcja sprzed 2003 r.).
Niezbędne narzędzia:
  1. Manometr ciśnienia w skrzyni biegów, który odczytuje do 300 psi. Podoba mi się OTC 5610 (w zestawie dwa manometry (0-100 i 0-300) i szybkozłącze), ale GearWrench 3343D działa i kosztuje połowę. Dlaczego tego potrzebujesz? Aby sprawdzić przed i po ulepszeniach oraz sprawdzić, czy solenoid EPC działa prawidłowo.

#7 · (Edited)
@dloch tylna powierzchnia jest dość łatwa do zrobienia w każdym warsztacie po wyciśnięciu wału stojana. Krytycznym elementem jest przednia powierzchnia z wnętrznościami - będą musiały dopasować grubość suwaka z prześwitem 0,010"-0,015".

#9 · (Edited)
AKTUALIZACJA 3 - Sprzedawca po cichu zwrócił mi pieniądze i to był koniec. Kupujący, strzeżcie się.

#10 ·
Wow, jaka różnica, jaką robi zawór regulacji ciśnienia. Będę bił w ten bęben przez cały dzień. Wyjąłem skrzynię biegów z tego Impali zaledwie 3000 mil po odbudowie z powodu przerywanych miękkich zmian biegów i obserwacji oscylacji ciśnienia w linii pod obciążeniem. Wymieniłem zawór regulacji ciśnienia (w pompie, nad zaworem doładowania) na powiększony Sonnax (wymaga rozwiertaka), dodałem zaślepki otworów nadużycia do przodu i do tyłu w korpusie zaworu i ponownie zainstalowałem.

Ciśnienie w linii jest teraz skaliste. Zero oscylacji. Zmiany biegów są spójne i powtarzalne. Niesamowita różnica.

Podsumowując, jeśli jesteś majsterkowiczem w domu, utrzymuj przy życiu swój 4L60E, przechodząc na zawór doładowania TransGo lub Sonnax oraz zawór regulacji ciśnienia TransGo. Wszystko to można zrobić na podjeździe, po prostu zdejmując miskę olejową; nie jest wymagane wyjmowanie skrzyni biegów.

Nie obchodzi mnie, czy zlecisz mi odbudowę swojej pompy i korpusu zaworu, ale MUSI to zrobić ktoś z urządzeniem do testowania próżni i rozwiertakami Sonnax (które wymagają wiele ich zaworów). To sekretny składnik długowieczności 4L60E.

#11 ·
Lista części i szczegóły zaktualizowane.

Gorąco polecam również wskaźnik ciśnienia oleju silnikowego i skrzyni biegów OTC 5610. Będziesz potrzebować czegoś, co odczytuje 0-250 psi. Jestem bardzo zadowolony z tego zestawu wskaźników.

#12 · (Edited)
Kilka korpusów zaworów, które zrobiłem niedawno, w tym '95 dla członka forum @cappy p:

Oto przedni koniec korpusu zaworu '95. Ma dwa elektrozawory i oba są identyczne. Ten korek końcowy, na który wskazuję, zawsze się spłaszcza i walczy ze mną na wyjściu. Dwa środkowe są zastępowane korkami końcowymi z uszczelkami typu O-ring.
Image

Zawór AFL był dość nieszczelny; kontroluje on dopływ oleju do elektrozaworów i może powodować oscylacje ciśnienia w przewodzie po zużyciu. Mały blok stali po lewej stronie rozwiertaka to podkładka, którą Sonnax dołącza, aby usztywnić uwalnianie oleju z akumulatora.
Image

Ten korpus zaworu przeszedł pełną kurację - nowy otwór zaworu przekaźnika 3-4, otwór regulatora TCC PWM i więcej AFL. Wszystko pełne zaworów ponadwymiarowych Sonnax.
Image

TransGo reverse abuse bore plug, wykonany ze stali, bardzo ciasny, z odrobiną Loctite 609, aby dodatkowo go uszczelnić. UWAGA - NIE używaj tego na przednim korku otworu abuse; będzie kolidować z zaworem na zewnątrz, chociaż możesz trochę zeszlifować zawór, aby zadziałał.
Image

#13 ·
Tłok akumulatora Sonnax bez kołków wyczyszczony i ponownie zainstalowany.
Image

Fabryczny zawór regulacyjny akumulatora wyczyszczony i ponownie zainstalowany z podkładką na końcu sprężyny (patrz prawa strona).
Image

Od lewej do prawej:
  1. Zawór regulacyjny TCC PWM Sonnax 77754-04K.
  2. Zestaw zaworów sekwencyjnych 4-3 Sonnax 77964-04K Oversized.
  3. Zawór fabryczny z zaślepką Sonnax z uszczelką typu o-ring.
Image

Zawór Sonnax 77754-35k do nadużyć wstecznych z stalową zaślepką TransGo do nadużyć w otworze. Zobacz całe zużycie na fabrycznym aluminiowym i jak szeroki jest otwór? TransGo zmniejsza to znacznie, aby zmniejszyć ruch oscylacyjny.
Image

#14 · (Edited)
Zawór zmiany biegów Sonnax 77754-41 HD 2-3 ponownie zainstalowany. Zawór fabryczny znajduje się po prawej stronie. Powoduje to załączenie sprzęgieł nadbiegu, gdy dźwignia zmiany biegów jest w pozycji D, co zapewnia większą wytrzymałość i wsparcie dla sekcji wejściowej skrzyni biegów. Minusem jest to, że czujesz redukcję 3-2 i 2-1, ponieważ nie ma już nadbiegu.
Image

Nowy zawór AFL wchodzi. Rozwiertak dla tego jest $$$ i zdecydowanie jest to trudna instalacja. Ale wyciek jest całkowicie wyeliminowany.
Image

Prawdopodobnie nigdy nie zobaczysz tego w Internecie, ale obiecałem, że opublikuję dane przed i po. Jest to trudne do zinterpretowania dla początkujących, więc podsumowując; @cappy p przed/po znajduje się w prawej kolumnie, Ed C jest po lewej stronie.

1. 203B korek otworu nadużycia wstecznego przeszedł z 13,5 na 18,5" podciśnienia. To zasila pakiet sprzęgła 3-4.
  2. 204B zawór zmiany biegów 3-4 przeszedł z 12,5 na 20,5". To zasila pakiet sprzęgła 3-4.
  3. 205B zawór przekaźnika 3-4 przeszedł z 11,5 na 21,5". To zasila ciśnienie w linii.
  4. 205C przeszedł z 14" na 19". To zasila 2. bieg.
  5. 205D przeszedł z 7,5" na 20,5". To zasila 4. bieg.
  6. 206A/206B to niesławny zawór regulatora TCC PWM - 25" jest idealne; w zasadzie już tam są.
  7. 207A to zawór AFL - przeszedł z 12,5 na 25". Pozostawiony sam sobie, doprowadziłby to do słabego wzrostu ciśnienia w linii i awarii skrzyni biegów.
  8. 208A zawory akumulatora są zawsze w okolicach 15-16", nawet zawory zamienne Sonnax.
  9. 211A w tajemniczy sposób spadł trochę na obu korpusach zaworów, mimo że użyłem korków otworów nadużycia TransGo z Loctite 609. Cóż, są tam dobrze i nigdy nie będą bardziej nieszczelne jak fabryczne.
Jeśli w środkowej kolumnie znajduje się 'n/a', oznacza to, że dla tego otworu nie ma dostępnego zaworu na rynku wtórnym.
Image

#18 ·
Ed wysłał mi kilka zdjęć. Zainstalował mój przebudowany korpus zaworu wraz z nowym zaworem doładowania i zaworem regulatora ciśnienia TransGo Drop-in. Następnie wziął udział w rajdzie drogowym. Wyścig drogowy, wyścigi drag, autocross.

'96 Roadmaster kombi, pełne śruby. 139 000 mil na oryginalnym 4L60E.
Image

93 strojenie Solomona, krótkie kolektory z rurą Pypes X i wydechem, bez katalizatorów i emisji, przepustnica 52 mm, K&N CAI, przełożenia 3,73.
Image

Nie wypadł tak dobrze na oponach ulicznych przeciwko bardzo konkurencyjnej 20-samochodowej stawce z oponami torowymi, ale hej, on tam jest!
Image

Ed zdecydował się na zawór zmiany biegów Sonnax Heavy Duty 2-3, który utrzymuje sprzęgła overrun w pozycji D, aby uzyskać większą pojemność momentu obrotowego.
Image

#19 · (Edited)
Żadnego lenistwa na autocrossie.
Image

Zero problemów przez cały czas. Posłuchał mojej rady i użył najtańszego DexMerc3, jaki mógł znaleźć. Po prostu przepłucz go linią chłodnicy po zakończeniu zawodów i w drogę. Zajmuje 10 minut z pomocnikiem, aby uruchomić/zatrzymać silnik podczas pracy z pojemnikami na mleko na linii chłodnicy.
Image

Od Eda: "Skrzynia biegów działała świetnie. Mieliśmy gościa z 95 z28, który miał świeżo przebudowane 4l60e, które zaczęło mieć problemy z opuszczeniem toru drag i wylądowało z holowaniem do domu. Nie jestem pewien, w czym problem, ale mówiłem o twoim korpusie zaworu i powiedziałem mu wiele z tego, co mi powiedziałeś."
Image

This post has been deleted
This post has been deleted
#22 ·
Wkrótce mogę się do ciebie odezwać w sprawie VB, wtryskiwaczy i oprogramowania do tuningu. Właśnie kupiłem '96 RMS ze 125 tys. przebiegu, który jest w pełni seryjny. Zamierzam dokonać kilku ulepszeń, a następnie podarować go mojemu ojcu na jego 69. urodziny w tym roku.

#23 ·
Mogę się do ciebie odezwać wkrótce w sprawie VB, wtryskiwaczy i oprogramowania do tuningu. Właśnie kupiłem RMS z 96 roku z przebiegiem 125 tys. km, który jest w pełni seryjny. Zamierzam dokonać kilku ulepszeń, a następnie podarować go mojemu ojcu na jego 69. urodziny w tym roku.
125 tys. km to dokładnie moment, w którym większość korpusów zaworów zaczyna się mocno zużywać. Wykonanie tej pracy zagwarantuje mu bezproblemowe doświadczenie. Możemy również rozwiercić otwory zasilające zmiany biegów w płycie dystansowej, aby uzyskać nieco szybsze zmiany biegów, jeśli chcesz. Wyślij mi wiadomość prywatną, gdy będziesz gotowy do działania.

#24 ·
Kilka świetnych linków od Sonnax:

Układ korpusu zaworu: ten link ; świetne źródło w przypadku, gdy pomylisz się przy ponownym składaniu korpusu zaworu.

Dlaczego nigdy po prostu nie blokuję zaworu regulatora TCC w pełni otwartego; używam wyłącznie zaworu regulatora TCC Sonnax 77754-04K we wszystkich moich remontach: Kompleksowe spojrzenie na wszystkie dostępne poprawki.

Jak uniknąć ponownej utraty pakietu sprzęgła 3-4. Postępuję zgodnie z tym przewodnikiem co do litery we wszystkich moich remontach.

#25 ·
Właśnie wysłałem '96 VB do wieloletniego przyjaciela na północnym wschodzie USA, @95BRMW.

Rozwiercone dla zaworu regulacyjnego TCC Sonnax 77754-04K (trwała naprawa) i zaworu sekwencyjnego 4-3 77964-04K (stało się to standardem, ponieważ każdy korpus zaworu, który testowałem, ma tu słabą próżnię).
Image

Wszystkie miejsca kulki kontrolnej wypełnione masą montażową, plus trochę dodatkowej w prawym górnym rogu, aby utrzymać kulkę kontrolną obok 4. akumulatora. Cztery plastikowe kulki kontrolne wstępnie zainstalowane w miejscach o dużym zużyciu.
Image

Naprawy kulki kontrolnej Fitzall VB-101 w dwóch najczęściej zużywających się miejscach. Główne otwory zasilające rozwiercone do 0,093", z wyjątkiem zmiany 1-2, którą rozwiercam tylko do 0,086" do zastosowań ulicznych. Zarówno TransGo, jak i Sonnax zalecają 0,093", ale uważam, że jest to zbyt ostre przy częściowym otwarciu przepustnicy. Zasilanie AFL rozwiercone do 0,052". Uszczelki korpusu zaworu i obudowy również w zestawie (nie pokazano).
Image

Dołączony nowy zmodyfikowany filtr elektromagnetyczny EPC. Jest to najdrobniejszy filtr w całej skrzyni biegów i ma tendencję do zatykania się. Jedynym sposobem, aby się do niego dostać, jest wyjęcie korpusu zaworu. Głupie. TransGo każe wiercić górę, więc działa jak filtr obejściowy, aż się zatka, co jest całkiem sprytnym planem B. Uszczelka korkowa miski olejowej również w zestawie.
Image

Filtr miski olejowej ciężarówki. Ten miał uszkodzony element na dole, ale nie wpływa to na filtrację. Ostatnio miałem jeden z pękniętą górą i nie przeszedł testu próżniowego. Ten przeszedł, więc jest dobry do użycia.
Image

#26 ·
To dlatego testowanie komponentów jest tak ważne. Montowałem korpus zaworu i wprowadziłem wszystkie zwykłe ulepszenia. Otwór 205 (podświetlony na czerwono) był znacznie poniżej tego, co powinien być. Spróbowałem kilku rzeczy i odkryłem, że zawór wewnętrzny nie był tam, gdzie powinien być. Okazało się, że pominąłem sprężynę. Zainstalowałem sprężynę i ponownie przetestowałem, a wszystkie wartości przeszły. W razie gdyby ktoś się zastanawiał, rozwiertak 77964-14K jest niedostępny i niemożliwy do znalezienia (próbowałem), więc instaluję 77964-04K, ponieważ większość zużycia jest zawsze w 205B, C i D. 202A i 202B są przeznaczone dla korpusów zaworów z '95 i wcześniejszych; korpus zaworu @Sshockr był z '95, więc miał tam prawdziwe odczyty; '96-up są szeroko otwarte ze względu na inny układ zaworu redukcji 3-2.

#27 ·
Aktualizacja - Zaktualizowałem post nr 3, aby oznaczyć części, które możesz (i powinieneś) zainstalować samodzielnie, jeśli instalujesz zestaw zmiany biegów lub z jakiegokolwiek powodu wyjmujesz korpus zaworu.

#28 · (Edited)