Chevy Impala SS Forum banner
21 - 40 of 401 Posts
Discussion starter · #21 · (Edited)
Wyjęliśmy silnik, a moim planem było ponowne uszczelnienie wszystkiego i zmodernizowanie/portowanie pompy oleju. Więc zdjąłem tylne łożysko główne i zobaczyłem to. Hmm... zostawić to, czy wyjąć resztę łożysk i sprawdzić/wymienić je? Przez cały czas remontu skrzyni biegów, który robiłem od 2005 roku, nie remontowałem silnika od czasu warsztatów samochodowych w liceum, więc obawiałem się iść dalej. 168 000 mil na tym. Co robić... co byś zrobił?

Świetny post. Uwielbiam to śledzić i czekam na aktualizacje. Jestem szczególnie podekscytowany, aby dowiedzieć się, co spowodowało twarde przejście z P do D, ponieważ doświadczam tego w moim Wagonie, ale wszystkie inne zmiany biegów wydają się płynne. Nie szukam odpowiedzi, z przyjemnością poczekam i będę śledził ten wątek, aż to omówisz, jak wspomniałeś. Świetna robota w dokumentowaniu tego i dzięki za podzielenie się.

Myślę, że to wszystko retoryka, ponieważ jest to relacja z tego, co już zrobiłeś, prawda? Mówiąc to, na pewno dokręciłbym pompę oleju na tylnej pokrywie podczas sprawdzania i korygowania osiowości. Tabele zmian w garażu czy coś mechanicznego?

Discussion starter · #25 ·
To historyczne, ale z zadowoleniem przyjmuję dyskusję. Uwielbiam się uczyć. Jeśli chodzi o transmisję, omówimy to na początku przyszłego tygodnia.

Discussion starter · #27 ·
Uff! Cieszę się, że to załatwiłeś! Podobają mi się kolory na kołach, a ten samochód jest zaskakująco czysty pod spodem!

Spotkamy się kiedyś na torze??? :cool:
Absolutnie! Daj mi znać, kiedy następnym razem będziesz w Atlancie lub Birmingham.

Cześć, fajne podsumowanie... Więc dlaczego wybrałeś standardowe sprężyny, a nie Beehives? ...pytam w imieniu kolegi. :p
-ALF out....

Zdecydowanie! Daj mi znać następnym razem, gdy będziesz w Atlancie lub Birmingham.
Chciałbym w pewnym momencie sprawdzić zarówno Atlanta Motorsports Park (AMP), jak i Road Atlanta, więc dam ci znać! Prawdopodobnie dopiero pod koniec 2021 lub na początku 2022 roku, jeśli wszystko dobrze pójdzie i będę miał szczęście.

Discussion starter · #30 ·
Cześć, fajne podsumowanie... Więc dlaczego wybrałeś sprężyny seryjne, a nie Beehives? ...pytam w imieniu kolegi. :p
-ALF out....
Zostałem przy seryjnym wałku rozrządu, a to nie miało być auto wyścigowe. Jako ktoś, kto zawsze chciał doświadczyć, jak nowy był seryjny Impala SS, moim celem jest, aby był to niezawodny codzienny kierowca, który mógłby pojechać na Hot Rod Power Tour lub przez cały kraj bez żadnych problemów. Nie potrzebujesz do tego 400 KM ani 6500 obr./min.

Discussion starter · #31 · (Edited)
Cóż, w końcu pokonałem strach przed nieznanym i odkręciłem resztę łożysk głównych i korbowodowych. Oprócz precyzyjnych pomiarów i obróbki wymaganej dla otworów, łożysk i rozrządu wałka rozrządu, te silniki Chevy z popychaczami są TAKIE proste w porównaniu do automatycznych skrzyń biegów. Sheesh, dlaczego nie zbudowałem silnika 15 lat temu. No cóż.
197471

Wał korbowy wyglądał dobrze, bez większych śladów zużycia lub uszkodzeń.
197472

Przednie i tylne łożyska główne wyglądały najgorzej, ale nawet wtedy nie były straszne.
197473

Łożyska korbowodowe miały na sobie pewne ciekawe zużycie.
197475

Nie wiem, jak dobrze widać otwory cylindrowe, ale wyglądały bardzo czysto. Żadnych większych otarć ani zadrapań, przynajmniej na częściach, które były odsłonięte.

Attachments

Discussion starter · #32 · (Edited)
Zabrałem wał korbowy do lokalnego tokarza. Na tych zdjęciach miał 75 lat. 7-krotny mistrz IHRA w budowie silników i po prostu cichy, skromny, uczciwy człowiek. Zmierzył wszystkie czopy i powiedział: "Jest w porządku". Czy powinienem go wypolerować? "Nie. Po prostu włóż zestaw łożysk w standardowym rozmiarze i wyślij go. Jest w tym miejscu od 32 lat.

Niestety, mały pożar w części budynku innego najemcy spowodował, że miasto zakazało dalszych prac w warsztacie, dopóki właściciel nieruchomości nie wprowadził w nim aktualizacji kodu za 500 000 dolarów, a to nie było tego warte, więc z końcem 2020 roku Dennis Mitchell Racing Engines zamknęło się na dobre. "Mam 77 lat i jestem za stary, żeby przenosić cały ten sprzęt i ustawiać go gdzie indziej". Biorąc pod uwagę, że w Huntsville są jeszcze trzy inne warsztaty obróbki skrawaniem, które są obłożone pracą na 3 miesiące (nawet ten kiepski!), byłem kuszony, żeby rzucić moją codzienną pracę i przejąć ten biznes. Ale niestety.

Attachments

Discussion starter · #33 ·
Więc poszliśmy do domu i założyliśmy nowe łożyska. Poprosiłem moich synów o pomoc przy czyszczeniu, przygotowaniu i montażu. Dziadek by tego chciał. W razie gdybyś się zastanawiał, to są pęcherzyki, a nie piasek, w smarze montażowym.

Discussion starter · #34 · (Edited)
Następnym krokiem było sprawdzenie i przeniesienie standardowej pompy oleju. Z pamięci, maksymalny dopuszczalny luz wynosił 0,015", i mieścił się w tym zakresie. Nie pamiętam, czy odczyt był tym, co faktycznie zmierzyłem, ale żeby zilustrować, jak sprawdzić luz osiowy. Po prostu podnieś ten wał, aż się zatrzyma, i to jest twój luz. Jest dużo miejsca na ulepszenia w standardowych kanałach pompy, więc wziąłem mojego wiernego Dremela i zabrałem się do pracy. Chciałbym mieć więcej zdjęć "przed", ale powiem tylko, że staje się bardzo oczywiste, co trzeba zrobić. Pompa Melling z rynku wtórnego, która była w innym LT1, które miałem w tamtym czasie, miała już większość tego kształtowania od samego początku, na wypadek gdybyś się zastanawiał. Aparat miał naprawdę trudności z uchwyceniem pracy portowej; sprawia, że wygląda to na bardziej szorstkie niż w rzeczywistości. Założyłem nowy plastikowy pierścień na wał napędowy pompy oleju, złożyłem go ponownie, nasmarowałem wstępnie i zainstalowałem.

Discussion starter · #35 ·
Sprawdziłem prześwit pickupa pompy oleju za pomocą plasteliny owiniętej folią spożywczą. Prześwit jest po wysokiej stronie, ale dopóki będziesz miał w nim olej, będzie dobrze. Nie warto zawracać sobie głowy seryjnym pickupem. Sitko pickupa było całkowicie czyste, podobnie jak reszta tego silnika, kiedy go otworzyłem. Ostateczne zdjęcia pompy oleju i tylnej pokrywy głównej przed instalacją. Zmodyfikowałem również przejście wiertła kątowego w tylnej pokrywie głównej (nie pokazano).

Cześć, fajny opis.... Więc dlaczego wybrałeś sprężyny seryjne, a nie Beehives? ...pytam w imieniu kolegi. :p
-ALF out....
Dodam tylko, że w moim obozie Forda zawsze uciekali od beehives. Sprężyny LS 1,3" były/są gorącym tematem. To dobre ubezpieczenie na wypadek, gdyby pękły. Masz przynajmniej wewnętrzny tłumik, a nawet drugą sprężynę, aby zapobiec upadkowi zaworu, który zniszczy wszystko na swojej drodze. Beehives, przynajmniej kilka lat temu, nie miały żadnych opcji, aby to zrobić. Chociaż zyskujesz trochę obrotów z lżejszego końca, nie było to warte zachodu.

Uwielbiam widzieć zaangażowanie twojego syna. Mimo że mój tata potrafił być nerwowy, praca z nim to jedne z moich najpiękniejszych wspomnień w życiu. Dzieci są przyszłymi entuzjastami i chociaż niektórzy mogą nie pracować przy własnych samochodach, zrozumienie zdobyte z tatą pomoże im przez całe życie.
Myślę, że ich samochody będą elektryczne, ale metody ostrożnego rozkładania czegoś na części, rejestrowania części i lokalizacji, ponownego składania, używania narzędzi, używania rąk i używania mózgu to umiejętności życiowe, które pomagają odnieść sukces we wszystkich aspektach życia. Zabierz swoich synów i córki do garażu, nie spiesz się i spraw, by było zabawnie (y)

Mam nadzieję, że odzyskałeś swoją spawarkę i przynajmniej przyspawałeś kilka punktów do tego pickupa! Dziękuję za podzielenie się z nami swoim projektem! Nie pamiętam, czy rozmawialiśmy wcześniej o sprężynach RCMP, ale czy zauważyłeś, że przód jest wyżej? Kupiłem również zestaw i włożyłem go do mojego '88 boxy Caprice i zauważyłem to. Oczywiście inne zewnętrzne blachy, ale przód mojego samochodu był zdecydowanie wyższy niż tył.

Discussion starter · #40 · (Edited)
Mam nadzieję, że odzyskałeś swoją spawarkę i przynajmniej przyspawałeś kilka punktów do tego pickupa!
To świetny pomysł; nie pomyślałem o tym, ale pociągnąłem go ręką i nigdzie się nie ruszył, więc go zostawiłem. Nie ruszył się od 26 lat / 168 000 mil...

Dziękuję za podzielenie się z nami swoim projektem! Nie pamiętam, czy rozmawialiśmy wcześniej o sprężynach RCMP, ale czy zauważyłeś, że przód jest wyżej? Kupiłem również zestaw i zamontowałem go w moim '88 boxy Caprice i to zauważyłem. Oczywiście inne zewnętrzne blachy, ale przód był zdecydowanie wyższy niż tył.
Nie, tak naprawdę ma lekkie pochylenie. Wszystkie zdjęcia tutaj są z zainstalowanymi tymi sprężynami. Samochód ma fabryczną wagę; bez dodatkowego systemu nagłośnienia ani żadnych innych komponentów.

21 - 40 of 401 Posts